Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Επιμορφωτικού-Εκπολιτιστικού Συλλόγου Παραδείσου, κάτοικοι από το Χαλάνδρι, το Μαρούσι, την Αθήνα συγκεντρωθήκαμε μπροστά από το ‘Ιδρυμα Χατζηκώνστα στο Χαλάνδρι, στο χώρο όπου εδώ και 33 χρόνια εκτίθεται η Συλλογή Ζήβα. Η συλλογή αποτελείται από ένα μοναδικό στην Ελλάδα, σύνολο σπαραγμάτων νεότερης αρχιτεκτονικής και αντικειμένων προβιομηχανικής τεχνολογίας και λαϊκής τέχνης που καλύπτουν χρονική περίοδο ενός αιώνα (από το 1830 έως το 1930) και μαρτυρούν την εξέλιξη της αστικής αισθητικής και της αγροτικής τεχνολογίας στη χώρα μας. Πρόκειται δε για αποκτήματα που συγκεντρώθηκαν απ’ όλη την Ελλάδα, με μεράκι και υπομονή από τον Κώστα Ζήβα κατά την περίοδο της λαίλαπας της αντιπαροχής.
ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΥΤΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ
Η διοίκηση του Ιδρύματος Χατζηκώνστα που εκμισθώνει τον υπαίθριο χώρο όπου εκτίθεται η συλλογή, με αφορμή την πρόσκαιρη αδυναμία καταβολής στο ακέραιο των μισθωμάτων λόγω της οικονομικής κρίσης, προέβη τελικά σε έξωση, αρνούμενη οποιοδήποτε διάλογο για την εξεύρεση αμοιβαία συμφέ-ρουσας λύσης. Οι μισθωτές δεν αρνούνται τις υποχρεώσεις τους, αντίθετα εδώ και δύο χρόνια, έχουν υποβάλει γραπτώς σειρά προτάσεων που διασφαλίζουν και τα συμφέροντα του Ιδρύματος και την παραμονή της συλλογής στον ιστορικό της χώρο. Οι προτάσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν προκαλούν ζημία στα οικονομικά του Ιδρύματος, με το οποίο οι μισθωτές συμπορεύονταν αρμονικά πάνω από τρεις δεκαετίες.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντική ήταν η παρουσία στην συγκέντρωσή μας, εκπροσώπων του Δήμου Χαλανδρίου και η δήλωση του αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Σέργιου Γκάκα ότι θα εισηγηθεί να τεθεί υπό την αιγίδα του Δήμου Χαλανδρίου η δημιουργία Μουσείου στον ίδιο χώρο, σε συνεργασία με το΄Ιδρυμα.
Οι υπογράφοντες δηλώνουμε την αντίθεσή μας στην αδιάλλακτη στάση της διοίκησης του Ιδρύματος και της απευθύνουμε έκκληση για την ανάκληση των ένδικων μέσων και δη της έξωσης καθώς και την έναρξη καλόπιστου διαλόγου για τη διατήρηση αυτής της κοιτίδας πολιτισμού.
Απευθυνόμαστε προς την Δημοτική Αρχή Χαλανδρίου και ζητάμε να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία -καθώς δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια- για την προώθηση της ιδέας του Μουσείου που απεμπλέκει το υφιστάμενο αδιέξοδο και δημιουργεί βιώσιμη προοπτική και οφέλη τόσο για το ΄Ιδρυμα όσο και για την ευρύτερη περιοχή.
Ταυτόχρονα επαναφέρουμε στη νυν διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου το πάγιο αίτημα των κατοίκων και των Συλλόγων της περιοχής να κινήσει τη διαδικασία για την κήρυξη ως διατηρητέου του συνόλου των κτιρίων του Ιδρύματος Χατζηκώνστα και του περιβάλλοντος χώρου. Το συγκρότημα αυτό έργο του αρχιτέκτονα Παναή Μανουηλίδη το 1959-60, αποτελεί ένα από τα λίγα διασωθέντα δείγματα νεωτεριστικής μινιμαλιστικής αρχιτεκτονικής, θαυμαστής λειτουργικότητας και κατασκευαστικής αρτιότητας, είναι δε χαρακτηριστικό τοπόσημο της περιοχής καθώς και πνεύμονα πρασίνου.
Ευελπιστούμε ότι θα εισακουστούν οι εκκλήσεις μας, θα επιδειχθεί κατανόηση και πνεύμα συνεργασίας ώστε να συγκεντρωθούμε και πάλι σε γιορτινό κλίμα για να χαιρετίσουμε την επικράτηση λογικής και ευαισθησίας, ζητούμε δε από το Σύλλογο Παραδείσου να συνεχίσει τη συγκέντρωση υπογραφών στήριξης και να προωθήσει το παρόν ψήφισμα στη διοίκηση του Ιδρύματος Χατζηκώνστα, στη Δημοτική Αρχή Χαλανδρίου, Αθήνας και Αμαρουσίου, στον τοπικό Τύπο και όπου κρίνει χρήσιμο.
Ακολουθούν υπογραφές
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.